.
Home
Psychodynamica
Innerlijk kind
Innerlijke Wijze
Trance Dans
Introductie Workshops
Coaching
Marjolijn
Tarieven
Wat, Wanneer en Waar
Contact
Coaching

Wat is Psychodynamisch coachen?

Psychodynamica is het krachtenspel van zelfbeeld, verlangens en emoties. Wanneer deze in harmonie zijn, voel je je energiek en evenwichtig. Wanneer ze in disharmonie zijn voel je je door de innerlijke strijd bijvoorbeeld vermoeid en neerslachtig.

Meestal zijn wij ons niet helemaal bewust van de oorzaak van de veranderingen in ons leven. Dan vraag je je bijvoorbeeld af waarom je niet effectief en gemotiveerd je werk (meer) doet. Door naar jezelf en je gedrag te kijken en hierdoor meer bewustzijn te ervaren, krijg je inzicht in je eigen psychodynamische processen. Dan kan je een blijvende persoonlijke ontwikkeling en verbetering in zowel je werk als in jezelf tot stand brengen.

Het psychodynamisch coachen gebeurt op zes niveaus (gedrag, omgeving, mentaal, emotioneel, fysiek en zingeving). Hiermee leer je met aandacht, op open wijze, naar jezelf te kijken en veranderingen te bewerkstelligen. Je krijgt inzicht in je eigen manier van omgaan met je leven en werk en waar jouw mogelijkheden liggen. Hierdoor ervaar je meer balans in je leven en wordt je effectiever in het maken van keuzes die goed zijn voor jou.

Voor wie?

Psychodynamisch coachen is voor iedereen die evenwicht in zijn of haar leven wil ervaren. Een dieper inzicht in jezelf, een vaag gevoel van ontevredenheid of het steeds terugkeren van (belemmerende) patronen kan een goede reden zijn om eens met een coach van gedachten te wisselen.

Verder is psychodynamisch coachen onder meer toepasbaar bij onzekerheid, burn-out klachten, relatieproblemen, rouwverwerking, blokkerende overtuigingen, ongewenst gedrag of patronen, niet goed functioneren in werksituaties, innerlijke conflicten of gewoon niet lekker in je vel zitten.

Het doel van psychodynamisch coachen is je zo volledig mogelijk ondersteunen in jouw proces zodat je weer de touwtjes van je leven in handen hebt en zelf kunt kiezen. Wanneer je zelf keuzes kunt maken, kan je je eigen verantwoordelijkheid nemen. Je krijgt de regie over jezelf en je leven, waardoor problemen kunnen worden opgelost en je weer met plezier en effectief kunt leven en werken.

Een persoonlijke behandeling die wordt afgestemd op jouw individuele hulpvraag! 

Welke behandelvormen? 

Communicatie: door je bewust te worden van jouw manier van communiceren krijg je inzicht in wie je in wezen bent. Communiceren met jezelf en anderen wordt helder en duidelijk. Door het stellen van vragen krijg je inzicht in jezelf, je houding en gedrag en hoe zich dat verhoudt met de wereld om je heen.

N.L.P. (Neuro Linguïstisch Programmeren): op effectieve wijze gedragspatronen en overtuigingen doorbreken waardoor wezenlijke veranderingen tot stand komen. Je onderzoekt wat er zowel binnen als buiten jezelf gebeurt. Bijvoorbeeld: 'wat gaat er in mijn hoofd om?' - 'waarom ben ik zo gauw kwaad?'- wat wil ik nu eigenlijk echt?' Je leert je gedrag begrijpen en je op een andere manier te uiten.

Visualisatie: op basis van ontspanning wordt een reis naar je eigen, innerlijke wereld gemaakt. Je kunt op deze wijze bijvoorbeeld contact maken met je innerlijke hulpbronnen, je ik-sterkte vergroten en meer zelfvertrouwen ontwikkelen. Latente vermogens en capaciteiten kunnen op die manier (weer) actief ingezet worden.

Systemisch kijken: leert je op een andere manier kijken naar je werk, de afdeling waar je werkt of de organisatie. Allemaal systemen waarin basisprincipes werkzaam zijn. Je maakt deel uit van een groter geheel en door hier met bewustzijn naar te kijken, de dynamiek te zien en te voelen wat er is, krijg je inzicht in je eigen systeem.

Energie management: bewustwording van je eigen levensenergie en leren hoe je hiermee om kunt gaan. Bijvoorbeeld: hoe je stevig in je schoenen kan staan, of hoe je af te sluiten van negativiteit en jezelf zijn. Op een speelse manier je creativiteit ontdekken. Leren luisteren naar je lichaam en contact maken met je gevoel zodat je kunt ontdekken wat je wel en wat je niet wilt.